scientific-journal-articles

CVPekpaideusis

ISSN: 2241-4665

Αρχική σελίδα περιοδικού C.V.P. Παιδαγωγικής & Εκπαίδευσης

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέων

Κριτικές του άρθρου

 

vipapharm-greek

 

04 Νοεμβρίου 2022

 

linep5

 

Προσφυγικές – Μεταναστευτικές  Ροές και Εκπαίδευση στις Ευρωπαϊκές χώρες ”

Ευάγγελος Β. Κίτος

2ο Γυμνάσιο Τρικάλων

 

« Refugee - Immigrant Flows and Education in European countries »

Kitos E.

line

Περίληψη

            Η παρούσα  έρευνα προσπαθεί να ιχνηλατήσει τις απόψεις εκπαιδευτικών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών μετά  με την προσφυγική κρίση  του 2015 και την αθρόα είσοδο προσφύγων και μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες .  Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν άμεση σχέση με το πρόβλημα μιας και διδάσκουν σε μαθητές με αυτά τα χαρακτηριστικά.  Εξετάζει επίσης  απόψεις τους για την ένταξη των μαθητών στην εκπαίδευση  και των οικογενειών τους στις κοινωνίες της ΕΕ. ,πριν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

            Abstract

            The present research tries to trace the opinions of teachers of various European countries regarding the refugee crisis of 2015 and the cumulative entry of refugees and immigrants into European countries. These teachers are directly related to the problem since they teach students with these characteristics. It also examines their views about  the inclusion of students in education and their families in EU societies, before the new facts that have risen due to Russia's invasion in Ukraine.

 

1.      Εισαγωγή

            Όλοι θυμούμαστε την μεγάλη  προσφυγική  κρίση του 2015 και του 2017 μετις εικόνες χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων να προσπαθούν να διέλθουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών ώστε και να μεταβούν σε χώρες όπου δεν θα κινδυνεύουν από τα αποτελέσματα του πολέμου στην πατρίδα τους  τους, να εγκατασταθούν δηλαδή σε  ένα περιβάλλον που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία  αυτών και των οικογενειών τους (Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, 1951, Κεφ1, Άρθρο1). Γεγονός είναι βέβαια πως στις ευρωπαϊκές χώρες προϋπήρχε η εγκατάσταση κυρίως μεταναστών (αλλά και προσφύγων) αλλά ποτέ δεν είχε λάβει την μορφή μιας τόσο μεγάλης κρίσης, με τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής του 2015-17. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση από πολύ νωρίς προσπάθησε να αντιμετωπίσει της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στο οικονομικό και κοινωνικό της περιβάλλον (Εγχειρίδιο Ε.Ε.) καθώς και την ένταξη των παιδιών τους στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Βέβαια ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων μαθητών αρχικά δημιούργησε αρκετά προβλήματα μέχρις ότου δημιουργηθούν εκείνες οι δομές για να υλοποιηθεί το εγχείρημα της ένταξής του στο σχολείο με επιτυχία. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν αρχικά τα ΔΥΕΠ (ΦΕΚ  2985/30-12-2017) αποκλειστικά για τους πρόσφυγες και κατόπιν οι τάξεις υποδοχής (Τ.Υ) σε συγκεκριμένα σχολεία όπου φοιτούν εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες με μικρή ή καθόλου γνώση της ελληνικής γλώσσας αλλά και Έλληνες μαθητές ευπαθών ομάδων που δεν την κατέχουν καλά (π.χ. Ρομά) και ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών σύμφωνα με το συνήγορο του πολίτη . Στο 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων δημιουργήθηκε από το 2018 Τ.Υ που εντάχθηκε την ζώνη εκπαιδευτικής προτεραιότητας (ΖΕΠ Ι) σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ  (Αποφ: 135904/ ΓΔ4/14/08/2018). Για να ανταποκριθεί με επιτυχία το σχολείο σε αυτή την πρόκληση η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων ανέπτυξε μια σειρά από δράσειςσχετικά με την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών. Δημιούργησε σεμινάρια, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν συνέδρια, εντάχθηκαν σε ειδικά προγράμματα, έκαναν επιμορφώσεις, ανέπτυξαν μια σειρά από καλές πρακτικές, υλοποίησαν προγράμματα Erasmus+. Η επαφή με τόσο πολλούς ευρωπαίους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις μέσω των προγραμμάτων Erasmus αλλά και των άλλων δραστηριοτήτων, έδωσε τη δυνατότητα μέσω ενός ερωτηματολογίου να ερευνήσουμε τι απόψεις τους σχετικά με το θέμα της ένταξης των προσφύγων/μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

 

2.       Υλικό και μέθοδος έρευνας.

            Βασικό υλικό για την διεξαγωγή της έρευνας είναι ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας  και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  από δώδεκα διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν στην κινητικότητα ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+    του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων σχετικά με την εκπαίδευση και ενσωμάτωση μαθητών προσφύγων και μεταναστών  από το 2018 έως το 2021 (δεν περιλαμβάνει δηλαδή την περίοδο μετά την έναρξη του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου). . Επίσης εκπαιδευτικών το που διάστημα αυτό  επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο  σχολείο  για να πληροφορηθούν σε σεμινάρια τις καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής προσφύγων και μεταναστώνή μαθητών που δεν κατέχουν πλήρως  την ελληνική γλώσσα. Ακόμα  απαντήθηκαν ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Τσεχίας σχετικό με την εκπαίδευση προσφύγων στο οποίο ο γράφων ήταν εισηγητής και πραγματοποιήθηκε στην Πράγα τον Οκτώβριο του 2018 (NIDV. Prague)

 

Το πλήθος των ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν ήταν 105 (33 άνδρες, 31%  και 72 γυναίκες 69%) ) από την Ιταλία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία, Τουρκία Σουηδία ,Γαλλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ισπανία Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα. Ογδόντα  δύο από αυτούς είναι εκπαιδευτικοί τάξης, είκοσι ένας διευθυντικά ή ανώτερα στελέχη και τέσσερις  υποστηρικτικό προσωπικό. Το ένα τρίτο έχει ηλικία από 25 έως 40 έτη και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έως τα 55 έτη.

            Πίνακας 1 : Προέλευση / Φύλλο εκπαιδευτικών.

ΧΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΝΔΡΕΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΙΤΑΛΙΑ

15

5

10

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

9

0

9

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

3

0

3

ΠΟΛΩΝΙΑ

6

0

6

ΤΟΥΡΚΙΑ

18

9

9

ΣΟΥΗΔΙΑ

8

4

4

ΓΑΛΛΙΑ

3

0

3

ΤΣΕΧΙΑ

18

8

10

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

2

0

2

ΙΣΠΑΝΙΑ

9

4

5

ΒΟΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

3

0

3

ΕΛΛΑΔΑ

11

3

8

ΣΥΝΟΛΟ

105

33

72

 

 

            Διάγραμμα 1. Φύλλο εκπαιδευτικών.

           

 

            Διάγραμμα 2: Ηλικία Εκπαιδευτικών.

Απαντώντας στο ερώτημα αν γνωρίζουν τους λόγους  και τις συνθήκες που δημιούργησαν  την προσφυγική  κρίση (Ευρωπαϊκό’o Κοινοβούλιο) απάντησαν καταφατικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία (99 από τους 105). Παράλληλα ρωτήθηκαν αν μπορούν σε κλίμακα από το ένα έως το πέντε να προσδιορίσουν κατά το πόσο  γνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί η πρόσφατη προσφυγική κρίση (1 λίγο, 5 πολύ καλά). 

 

            Πίνακας 2: Γνωρίζω τους λόγους που δημιουργούν την προσφυγική  κρίση.

ΛΙΓΟ

 

 

 

ΠΟΛΥ

   ΧΩΡΑ

1

2

3

4

5

ΙΤΑΛΙΑ

1

2

3

9

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

2

3

5

1

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

 

 

 

 

 

ΠΟΛΩΝΙΑ

 

2

3

1

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

 

 

 

6

12

ΣΟΥΗΔΙΑ

 

 

 

4

4

ΓΑΛΛΙΑ

 

 

 

 

3

ΤΣΕΧΙΑ

4

2

6

4

2

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

 

 

1

1

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

 

2

2

5

Β. ΜΑΚ/ΝΙΑ

 

 

 

 

3

ΕΛΛΑΔΑ

 

 

 

 

11

ΣΥΝΟΛΟ

5

8

15

26

50

 

 

            Διάγραμμα 3:  Γνωρίζω τα προβλήματα που δημιουργεί η προσφυγική κρίση.

 

Φαίνεται από τις απαντήσεις ότι το 75% από τους ερωτηθέντες εκπαιδευτικών γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που δημιουργείμια προσφυγική κρίση. Μεταξύ όλων σε μεγάλο βαθμό απάντησαν ότι τα γνωρίζουν καλά οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Τουρκία την Ιταλία, την Γαλλία και τη Σουηδία κυρίως λόγω της μεγάλης εισροής των πληθυσμών αυτών στις χώρες τους.  Άλλωστε ομάδες εκπαιδευτικών από τη Σουηδία και τη Γαλλία επισκέφθηκαν το σχολείο μας ειδικά για να πληροφορηθούν τον τρόπο  με τον οποίο αντιμετωπίζει την ένταξη  των προσφύγων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. 

Επίσης ζητήθηκε να απαντήσουν στην ερώτηση για το πως πιστεύουν ότι μπορεί θα λυθεί  το πρόβλημα των μεγάλων προσφυγικών ροών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) επιλέγοντας μία από τις ερωτήσεις που τους δόθηκαν: α) Όταν όλοι οι πρόσφυγες επιστρέψουν στη χώρα τους,  β) Εάν οι πρόσφυγες ενταχθούν σε χώρες της Ε.Ε και γ) Όταν τελειώσει ο πόλεμος στη χώρα τους, με την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη ερώτηση α και γ το  τέλος του πολέμου και όχι την αναγκαστική επιστροφή. απαντήσεις:

 

 

            Πίνακας 3: Πιθανή λύση του προσφυγικού προβλήματος.

 

α. Όταν όλοι οι πρόσφυγες επιστρέψουν στη χώρα τους.

β. Εάν οι πρόσφυγες ενταχθούν σε χώρες της Ε.Ε

γ.Όταν τελειώσει ο πόλεμος στη χώρα τους.

ΙΤΑΛΙΑ

6

6

3

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

7

1

1

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

3

 

 

ΠΟΛΩΝΙΑ

5

 

1

ΤΟΥΡΚΙΑ

4

11

3

ΣΟΥΗΔΙΑ

1

6

1

ΓΑΛΛΙΑ

 

2

1

ΤΣΕΧΙΑ

12

1

5

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

2

 

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

3

3

3

Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

3

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

5

3

3

ΣΥΝΟΛΟ

51

33

21

 

 

            Διάγραμμα 4: Πιθανή λύση προσφυγικού προβλήματος.

 

Στην ενδιαφέρουσα αυτή ερώτηση βλέπουμε πως μόνο το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει πως πρέπει οι προσφυγικοί πληθυσμοί  να ενταχθούν στις χώρες της ΕΕ. Αν δε αφαιρεθούν οι απαντήσεις των Τούρκων εκπαιδευτικών τότε αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.  Κυρίως, το 80% πιστεύει πως το πρόβλημα θα λυθεί με την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, λαμβάνοντας το 31% υπόψη του το γεγονός του τερματισμού του πολέμου στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Ιδιαίτερα  οι εκπαιδευτικοί των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είναι μάλλον αρνητικοί στο ενδεχόμενο παραμονής των προσφύγων σε χώρες της ΕΕ.

Όμως στην επόμενη ερώτηση όταν κλήθηκαν να απαντήσουν ποιες από τις φράσεις τους εκπροσωπούν,  αν πιστεύουν πως  μόνο οι πολίτες των χωρών που την απαρτίζουν πρέπει να ζουν στην Ε.Ε. , αν η Ε.Ε. πρέπει να επιτρέπει την εγκατάσταση  στις χώρες της από  όσους αποδέχονται τις αρχές της, αν τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να κλείσουν ή αν τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους είχαμε τις απαντήσεις.

 

            Πίνακας 4: Με εκπροσωπεί περισσότερο η φράση.

 

Μόνο οι πολίτες των χωρών της πρέπει να ζουν στην ΕΕ.

 Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποδεχτούν όσους αποδέχονται τις αρχές της.

 Τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να κλείσουν.

  Τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους.

ΙΤΑΛΙΑ

2

10

2

1

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

4

4

1

 

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

3

 

 

ΠΟΛΩΝΙΑ

2

4

 

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

 

3

 

15

ΣΟΥΗΔΙΑ

 

4

 

4

ΓΑΛΛΙΑ

 

3

 

 

ΤΣΕΧΙΑ

6

8

4

 

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

1

1

 

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

9

 

 

Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

3

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

1

6

1

3

ΣΥΝΟΛΟ

16

58

8

23

 

           

Διάγραμμα 5: Με εκπροσωπεί περισσότερο η φράση.

 

Παρατηρούμε πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε συντριπτικό ποσοστό (77%)   θεωρούν πως έχουν δικαίωμα να ζουν εντός της Ε.Ε. όσοι το επιθυμούν  με την ελάχιστη προϋπόθεση να σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές της  (55 %) (Αρχές ΕΕ). Μόνο ένα ελάχιστο (8%) ποσοστό δε επιθυμεί η Ευρωπαϊκή  Ένωση  να έχει κλειστά σύνορα. 

 Όπως παρατηρούμε στο διάγραμμα 5, σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν (ή είχαν στο πρόσφατο παρελθόν)  στις τάξεις διδασκαλίας τους πρόσφυγες ή μετανάστες μαθητές. Στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών άλλωστε φοιτούν πρόσφυγες και μετανάστες.  

 

 

 

Διάγραμμα 5: Έχω δουλέψει  (η δουλεύω)με πρόσφυγες ή μετανάστες μαθητές.

Σχετικά με τις χώρες προέλευσης των μαθητών έχουμε τις ακόλουθες απαντήσεις .

            Πίνακας  5: Χώρες προέλευσης αλλοδαπών μαθητών.

ΧΩΡΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ

ΑΦΡΙΚΗ

Ν/Α ΑΣΙΑ

ΚΙΝΑ

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΙΤΑΛΙΑ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΝΑΙ

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

ΝΑΙ

ΠΟΛΩΝΙΑ

ΝΑΙ

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΝΑΙ

ΣΟΥΗΔΙΑ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΓΑΛΛΙΑ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΤΣΕΧΙΑ

ΝΑΙ

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

ΝΑΙ

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΑΙ

ΕΛΛΑΔΑ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Από τις απαντήσεις παρατηρούμε πως μαθητές καταγόμενοι από χώρες της Μ. Ανατολής βρίσκονται στην Τουρκία και  Ελλάδα και στα χώρες της ΕΕ πλήν των ανατολικών χωρών που αλλοδαποί μαθητές προέρχονται κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Ουκρανία, Λευκορωσία κλπ). Εδώ πρέπει να τονιστεί  πως η έρευνα δεν περιλαμβάνειτην περίοδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει αλλάξει σαφώς την κατανομή των προσφύγων μαθητών στις ευρωπαϊκές χώρες.  Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν μαθητές πρόσφυγες ή μετανάστες από όλα τα μήκη του πλανήτη που υπάρχου πολεμικές συρράξεις (Μ. Ανατολή, Αφρική) ή επικρατούν συνθήκες φτώχιας (Ν/Α Ασία, Ν. Αμερική, Αφρική). Επίσης η γειτνίαση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με την Ε.Ε. ευνοεί την μετακίνηση κυρίως μεταναστών για την εύρεση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή των Κινέζων  οι οποίοι μετακινούνται περισσότερο σαν επιχειρηματίες ή εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών, παρά σαν «κλασικοί»  μετανάστες με την έννοια του όρου του ΟΗΕ.

Σχετικά με τις γνώσεις των εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών μαθητών τους, φαίνεται ότι είναι πολύ υψηλή για περίπου το 65% από αυτούς ενώ ένα μικρό ποσοστό (λιγότερο του 5%) δήλωσε πως δεν έχει σχεδόν καθόλου γνώση. Οι απαντήσεις αυτές συνάδουν με την ενεργή συμμετοχή και τις εργασίες που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια  των δράσεων, σχετικών με την εκπαίδευση των μαθητών αυτής της κατηγορίας.

            Πίνακας 6: Γνωρίζω σχετικά για την εκπαίδευση των προσφύγων.

 

ΠΟΛΥ  ΛΙΓΟ

ΛΙΓΟ

ΑΡΚΕΤΑ

ΠΟΛΥ

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

ΙΤΑΛΙΑ

 

 

5

5

5

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

 

2

3

3

1

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

1

1

 

1

 

ΠΟΛΩΝΙΑ

1

2

3

 

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

 

 

2

2

14

ΣΟΥΗΔΙΑ

 

 

 

 

8

ΓΑΛΛΙΑ

 

 

 

 

3

ΤΣΕΧΙΑ

2

3

3

6

4

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

 

 

 

2

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

1

2

3

2

1

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

2

1

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

 

 

 

5

6

ΣΥΝΟΛΟ

5

12

20

26

42

 

            Διάγραμμα 6:Γνωρίζω σχετικά για την εκπαίδευση των προσφύγων.

Στις δύο τελευταίες ερωτήσεις οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν  αν πιστεύουνπως  οι πρόσφυγες πρέπει να ενσωματωθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους (διάγραμμα 7) και αν κατά τη γνώμη τους τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+  παρέχουν  ενδιαφέρουσες ιδέες για την εκπαίδευση προσφύγων. Και στις δύο ερωτήσεις οι απαντήσεις ήταν θετικές για το 100% των ερωτηθέντων.

Διάγραμμα 7.

Διάγραμμα 8.

 

3.      Συμπεράσματα

Την συλλογή των στοιχείων της έρευνας δεν ευνόησε η πανδημία που ενέσκηψε στις αρχές του 2020, Όμως     σε διάρκεια τριών ετών σε αυτή συμμετείχαν  πλέον των εκατό εκπαιδευτικών που διδάσκουν ή δίδαξαν σε τάξεις με  μαθητές τους είχαν  μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε χώρες της Ε.Ε., ενώ  η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχουν ενεργά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε μαθητές πρόσφυγες και μετανάστες και επομένως είναι φυσιολογικό το ενδιαφέρον τους για το θέμα. Από αυτούς το 31% είναι άνδρες και το 69% γυναίκες και ηλικιακά σχεδόν όλοι κάτω των 55 ετών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία γνωρίζει τους λόγους που δημιούργησαν τον προσφυγική κρίση αλλά μόνο  το 31% πιστεύει πως πρέπει αυτοί οι πληθυσμοί να ενταχθούν στις χώρες της Ε.Ε. ώστε να λυθεί το πρόβλημα Οι περισσότεροι (61%) πιστεύουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να επιτρέψουν στις  πατρίδες τους. Στον αντίποδα το 77% έχει την άποψη πως η Ε.Ε. πρέπει να υποδεχτεί  με ή χωρίς όρους τους ανθρώπους αυτούς στην επικράτειά της. Επίσης το 100% των ερωτηθέντων απαντούν πως πρέπει οι μαθητές πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να ενσωματωθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών τους (Πετρούση Μαριλένα Αθανασίου)και στο ίδιο ποσοστό θεωρούν πως τα ευρωπαϊκά προγράμματα  Erasmus + παρέχουν μια καλή ευκαιρία για ενημέρωση και επιμόρφωση στο θέμα αυτό.

Στην κατακλείδα, μπορούμε αβίαστα να πούμε πως όλοι οι εκπαιδευτικοί θέλουν τους μαθητές στο σχολείο(Στεργίου, Λ. &Σιμόπουλος, Γ), συντριπτικά δεν θέλουν μια εχθρική Ε.Ε. προς τους μη γηγενείς, έχουν γνώσεις σχετικά με την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών στους οποίους άλλωστε διδάσκουν, ενώ εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την πιθανή λύση του προβλήματος.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

1.      Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες (1951). Ανακτήθηκε  8/10/2022 από https://www.unhcr.org/gr/wp-content/uploads/sites/10/2018/01/04-symvasiprotokollo.pdf  

2.      «Εγχειρίδιο σχετικάμε την ευρωπαϊκήνομοθεσία σε θέματαασύλου, συνόρωνκαι μετανάστευσης» Ανακτήθηκε 12/10/2022 από https://www.echr.coe.int/Documents/Handbook_asylum_ELL.pdf

2.

3.      Εφημερίδα Κυβερνήσεως «Οργάνωση, λειτουργία, συντονισμός και πρόγραμμα εκπαίδευσης των Δομών Υποδοχής γιατην Εκπαίδευση των Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.), κριτήρια και διαδικασία στελέχωσης των εν λόγω

δομών (ΦΕΚ 2985/30-08-17)

4.      «Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργίαΤάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2018-2019 σε Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας» Ανακτήθηκε 10/10/2022 από:https://www.esos.gr/arthra/58385/odigies-gia-tin-idrysi-kai-leitoyrgia-taxeon-ypodohis-ty-zep-se-gymnasia-genika-kai

5.      NLDV, Prague 2018 : https://cizinci.npi.cz/konference/konference-2018/

6.      Συνήγορος του πολίτη (χ.χ.). Ευάλωτες / Ευπαθείς Ομάδες. Ανακτήθηκε  10/10/2022 από https://www.synigoros-solidarity.gr/452/evalotes-efpatheis-omades      

7.      Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Προσφυγική κρίση και ΕΕ: στοιχεία και αριθμοί». Ανακτήθηκε στις 12/10/2022 από: https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20170629STO78630/prosfugiki-krisi-kai-ee-stoicheia-kai-arithmoi

8.      Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Εξερευνώντας τα αίτια της μετανάστευσης: Γιατί μεταναστεύουν οι άνθρωποι;» ανακτήθηκε 12/10/2022 από: https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/world/20200624STO81906/exereunontas-ta-aitia-tis-metanasteusis-giati-metanasteuoun-oi-anthropoi

9.      Ευρωπαική Ένωση (χ.χ.). Στόχοι και αξίες. Retrieved from: https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/principles-and-values/aims-and-values_el)

10.  Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακτήθηκε 12/10/2022: https://migration.gov.gr/migration-policy/europaikes-kai-diethneis-politikes-metanasteusis/

11.  Πετρούση Μαριλένα Αθανασίου, 2014: «Η σχολική ένταξη των αλλοδαπών μαθητών,( κοινωνιολογική διερεύνηση)» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:http://ikee.lib.auth.gr/record/283285

12.  Στεργίου, Λ. &Σιμόπουλος, Γ. (2019). Μετά το κοντέινερ. Διαπολιτισμική ματιά στην εκπαίδευση προσφύγων. Αθήνα: Gutenberg.     

line

 

linep5

 

© Copyright-VIPAPHARM. All rights reserved

 

vipapharm

 

linep5