scientific-journal-articles

cvp-pharmacoeconomics

 

ISSN: 2241-4681

 

Home page of the "C.V.P. pharmacoeconomics" journal

A short Curriculum Vitae of the authors

Comments on the published paper

 

vipapharm

linep5 

Ημερομηνία έκδοσης: Αθήνα 9 Ιουνίου 2020

line

 

«H ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ  ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ»

ΚΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Νομικός - δημόσιος υπάλληλος σε Γενικό Νοσοκομείο 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας

 

ΣΚΙΤΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Νομικός , PHD, Επισκέπτης Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Frederick Κύπρος

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ιατρός Χειρουργός , PhD, Διευθυντής ΤΕΠ Ιπποκράτειο

Νοσοκομείο Αθήνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Frederick Κύπρος.

 

Φορέας ερευνητικής εργασίας:

FREDERICK UNIVERSITY

line

«The evaluation of the patient experience of satisfaction and the investigation of the factors that affect it, through the eyes of the patients of the mental health center and the psychiatric clinic of the general hospital of Katerini»

 

KARELI AIKATERINI

Legal - civil servant at the General Hospital of the 3rd Ministry of Health of Macedonia

 

SKITSOU ALEXANDRA

Lawyer, PHD, Visiting Professor Frederick University

Cyprus

 

CHARALAMPOUS GEORGE

Surgeon, PhD, Hippocratio ICU Director

Athens Hospital, Associate Professor of Frederick Cyprus University.

 

Research work sector

FREDERICK UNIVERSITY

 

Organization of research work:

FREDERICK UNIVERSITY

 

line

 

ABSTRACT

 

Purpose. The main purpose of this study was the measurement of patient satisfaction from the public services of the Psychiatric clinic in the general hospital of Katerini, and the identification of factors that are correlated with the patients’ general experiences during their treatment. Materials-Methods.  A questionnaire of 49 questions was constructed based on the Greek translation of Verona Service Satisfaction Scale (Permission from Professor V.Mavreas). The questionnaire was answered by a total of 42 patients, chosen with the method of convenience sampling. Satisfaction questions were grouped into 7 different sections. Reliability of those sections was tested with the Cronbach's Alpha while any correlations between variables were explored with the non-parametric Mann – Whitney and Chi-Square tests. Results. Lower satisfaction levels were found in people that were helped by the professionals in order to find a protected job. Additionally, correlations were found between gender and treatment without the patients will (χ2 = 4.588, df = 1, p = 0.032), between age and treatment with the patients will (χ2 = 10.385, df = 4, p = 0.034) and between income and received help from the psychiatric unit for the patient to receive government welfare checks (χ2 = 10.080, df = 3, p = 0.018). Conclusions. The results of the present study, which focused on the investigation of the degree of satisfaction and the experiences of patients and clients of the psychiatric health center and the psychiatric clinic of the general hospital of Katerini, found that the majority of the sample faced high quality services. the aforementioned structure.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Σκοπός. Ο κύριος σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μέτρηση των επιπέδων ικανοποίησης και η αξιολόγηση της εμπειρίας ενός ασθενή του κέντρου ψυχιατρικής υγείας και της ψυχιατρικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Κατερίνης, με ταυτόχρονη αναζήτηση παραγόντων που συσχετίζονται με διαφορές στην εμπειρία του κάθε ασθενή. Υλικό-Μέθοδος. Το εργαλείο της ποσοτικής έρευνας που βοήθησε στην εκτίμηση του βαθμού ικανοποίησης των ασθενών αποτέλεσε κατάλληλο ερωτηματολόγιο, αποτελούμενο από 49 συνολικά ερωτήσεις, βασισμένο στην ελληνική μετάφραση του Verona Service Satisfaction Scale (άδεια χρήσης Β.Μαυρέα), Το τελικό δείγμα αποτελείται από 42 ασθενείς, με μέθοδο δειγματοληψία, τη δειγματοληψία ευκολίας. Εφαρμόστηκε ο έλεγχος Χ τετράγωνο και ο μη παραμετρικός έλεγχος Mann – Whitney που είναι κατάλληλος για το μέγεθος του δείγματος. Αποτελέσματα. Στα αποτελέσματα βρέθηκαν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών που προωθήθηκαν στο να βρουν προστατευόμενη εργασία. Επιπλέον, βρέθηκε συσχέτιση φύλου-νοσηλείας χωρίς τη θέληση του ασθενούς (χ2 = 4.588, df = 1, p = 0.032), συσχέτιση ηλικίας-νοσηλείας με τη θέληση του ασθενούς (χ2 = 10.385, df = 4, p = 0.034) και συσχέτιση εισοδήματος-βοήθειας από την υπηρεσία στον να λάβει ο ασθενής επιδόματα και απαλλαγές. Τέλος όσον αφορά το εισόδημα, βρέθηκε συσχετισμένο με το εάν ο ασθενής είχε βοήθεια από την υπηρεσία ώστε να αποκτήσει κοινωνικά επιδόματα και απαλλαγές (χ2 = 10.080, df = 3, p = 0.018) .Συμπεράσματα. Από τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, η οποία επικεντρώθηκε στη διερεύνηση του βαθμού  ικανοποίησης και των  εμπειριών των  ασθενών και πελατών του κέντρου ψυχιατρικής υγείας καθώς και της ψυχιατρικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Κατερίνης, διαπιστώθηκε πως στην πλειοψηφία του το δείγμα αντιμετώπισε υπηρεσίες υψηλού βαθμού  ικανοποίησης, από την προαναφερθείσα δομή.

 

line

 

 

 

1.       Εισαγωγή

 

      Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και ειδικότερα τα νοσοκομεία,  με το πέρασμα των ετών και την εξέλιξη των επιστημών γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα στις ανάγκες των      \ασθενών , καθώς από την προσφορά δωρεάν υπηρεσιών αναφύονται και νέα ζητήματα όπως η ικανοποίηση του ασθενούς, η οποία θεωρείται ένα από τα επιθυμητά αποτελέσματα της παροχής φροντίδας.

       Για τον παραπάνω λόγο κάθε πληροφορία σχετικά με την ικανοποίηση του ασθενούς κρίνεται απαραίτητη για την αξιολόγηση της ποιότητας, τον βέλτιστο  σχεδιασμό και τη ποιοτική  διαχείριση του συστήματος  υγείας, στοχεύοντας στην εύρυθμη λειτουργία αυτού.  Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, η χρήση των ερευνών ικανοποίησης ασθενών, αντιμετώπισε σημαντική αύξηση στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, λόγω εν μέρει της πεποίθησης ότι η αντίληψη της ποιότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ζήτηση για υπηρεσίες αλλά και της σημαντικής επίδρασης που έχει η έρευνα και τα αποτελέσματα αυτής στη συμπεριφορά του παρόχου (Dzomeku et al, 2013).

       Η ικανοποίηση των ασθενών είναι ένα συγκεκριμένο κριτήριο για την αξιολόγηση της υγειονομικής περίθαλψης και επομένως της ποιότητας της νοσηλευτικής περίθαλψης (Shinde & Kapurkar, 2014). Παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τους διαχειριστές της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας σημαντικούς πόρους για διαδικασίες όπως αυτές που εμπλέκονται στη μέτρηση των προσδοκιών των ασθενών και της ικανοποίησης με την ποιότητα της νοσηλευτικής περίθαλψης, τη βελτίωση της ποιότητας της νοσηλευτικής υπηρεσίας μέσω του εντοπισμού των τομέων της αποτυχίας και του προγραμματισμού και της εφαρμογής της απαραίτητης εκπαίδευσης (Abdel Maqsood et al. ., 2012; Gadalean & Cheptea, 2011;Freitas, Silva 2014).

      Η αξιολόγηση της υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνει τον καθορισμό των στόχων της περίθαλψης, την παρακολούθηση των εισροών υγειονομικής περίθαλψης, τη μέτρηση του βαθμού στον οποίο έχουν επιτευχθεί τα αναμενόμενα αποτελέσματα και την αξιολόγηση της έκτασης τυχόν ακούσιων ή επιβλαβών συνεπειών της παρέμβασης (Alsaqri, 2016,Tang, Soong, & Lim, 2013).

      Σύμφωνα με τον Ware , η χρήση της έρευνας ικανοποίησης ασθενών ως εργαλείου συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας έχει γίνει εκτεταμένη σε όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες, φανερώνοντας την προοπτική των ασθενών για συμμαχία της ποιότητας της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης, της προσδοκίας και της ανάγκης τους.

      Ο Heidenreich (2013) περιέγραψε τη φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή ως ικανοποίηση του ασθενούς. Πολλά νοσοκομεία και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης επιβραβεύουν τους παρόχους που λαμβάνουν υψηλά ποσοστά ασθενών ικανοποίησης ως βραβείο ποιότητας. Tέλος, το  απόλυτο μέτρο της απόδοσης της υγειονομικής περίθαλψης είναι η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους ώστε να αναρρώσουν από μια οξεία ασθένεια, να μάθουν να ζουν με χρόνια ασθένεια και  να αντιμετωπίζουν  το τέλος της ζωής τους με αξιοπρέπεια.

    

             

      

line


2.       Υλικό-Μέθοδος

 

Το δείγμα συλλέχθηκε από ασθενείς του ψυχιατρικού γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Από τη διαδικασία συμπληρώθηκαν συνολικά 49 ερωτηματολόγια, 7 από τα οποία είχαν ελλιπή στοιχεία.

Η συλλογή δεδομένων έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα  Φεβρουαρίου-Απριλίου έτος 2019. Η μέθοδος συλλογής δεδομένων βασίστηκε σε κατάλληλο ερωτηματολόγιο (σταθμισμένη μετάφραση στα Ελληνικά του Verona Service Satisfaction Scale) που χωρίζεται σε 3 ενότητες, τα δημογραφικά στοιχεία, ιατροκοινωνικά στοιχεία καθώς και κλίμακες μέτρησης ικανοποίησης των ασθενών από διάφορους τομείς υπηρεσιών που έλαβαν.

Η κωδικοποίηση των δεδομένων έγινε αρχικά στο πρόγραμμα Microsoft Excel, και η στατιστική τους ανάλυση έγινε με το λογισμικό Στατιστικής της IBM, SPSS έκδοση 25. Πραγματοποιήθηκε περιγραφική ανάλυση για τη μέτρηση συχνοτήτων, καθώς και επαγωγική ανάλυση για την αναζήτηση συσχετίσεων. Οι έλεγχοι που εφαρμόστηκαν είναι ο έλεγχος αξιοπιστίας του Cronbach (0.744 έως 0.865 για τις 7 κλίμακες) για τις ομάδες ερωτήσεων που ενώθηκαν σε μία μεταβλητή, ενώ για τον εντοπισμό διαφοροποιήσεων χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος χ-τετράγωνο και ο μη παραμετρικός έλεγχος κατανομών Mann – Whitney.

 

line

 

 

 

 

 

3.       Αποτελέσματα

 

3.1 Περιγραφικά στοιχεία εμπειρίας της νοσηλείας

 

Το δείγμα αποτελείται από 26 άνδρες (61.9%) και 16 γυναίκες (38.1%), οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων 41-60 (63.1%) που νόσησαν στο ψυχιατρικού γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Το 30% των ασθενών δήλωσε πως νοσηλεύτηκε χωρίς τη θέληση του σε ψυχιατρική μονάδα και το 35.9% με τη θέληση του. Στο 82.9% των ασθενών συνταγογραφήθηκαν φάρμακα. Στο 83.3% των ασθενών δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθούν ατομικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον θεραπευτή τους, ενώ μόνο το 48.7% των συμμετεχόντων είχε από κοινού συναντήσεις με την οικογένεια και τον θεραπευτή τους. Επιπρόσθετα το 48.7% είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που οργανώθηκαν από την ψυχιατρική υπηρεσία, ενώ το 35.9% δήλωσε πως έχει συμμετάσχει σε ομαδική ψυχοθεραπεία. Τέλος, το 71.1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του φιλοξενήθηκε σε προστατευόμενο χώρο διαμονής,

Όσον αφορά τη βοήθεια που έλαβαν οι ασθενείς, το 90.0% δήλωσε πως βοηθήθηκε από το προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, ενώ το 79.5% έλαβε βοήθεια από την υπηρεσία ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα και απαλλαγές. Επιπλέον, μόλις το 7.9% έλαβε βοήθεια από τους επαγγελματίες της υπηρεσίας στον να βρουν ελεύθερη εργασία, ενώ μόλις το 23.1% δήλωσε πως έλαβε βοήθεια ώστε να συμμετάσχει σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες εκτός της υπηρεσίας. Τέλος, το 41.0% δέχθηκε βοήθεια από την υπηρεσία στο σπίτι του.

 

 

3.2 Επαγωγική Ανάλυση

 

Οι ασθενείς κλήθηκαν να αξιολογήσουν μέσω 5-βάθμιας κλίμακας Likert τον βαθμό ικανοποίησης από διάφορους τομείς, όπως ικανοποίηση από τους Νοσηλευτές, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, και κοινωνικούς Λειτουργούς, ενώ αξιολόγησαν και την ικανοποίηση τους από την αποτελεσματικότητα της μονάδας, από την ενημέρωση που έλαβαν, και στοιχεία γενικής ικανοποίησης της νοσηλείας τους. Οι δείκτες αξιοπιστίας Cronbach's Alpha ήταν αποδεκτοί για τις παραπάνω ομάδες ερωτήσεων ικανοποίησης (0.744 έως 0.865 για τις 7 κλίμακες) οπότε οι ερωτήσεις ενώθηκαν σε μεταβλητές σκορ. Τα επίπεδα ικανοποίησης βρέθηκαν σε όλους τους τομείς υψηλά, με μικρό αριθμό ατόμων να έχει διαφορετική άποψη.

Για να ελεγχθούν οι σχέσεις των μεταβλητών που μετρήθηκαν από το ερωτηματολόγιο, εφαρμόστηκαν στατιστικοί έλεγχοι συσχέτισης. Συγκεκριμένα, οι 7 μεταβλητές ικανοποίησης από τους τομείς που αναφέρθηκαν τομείς αποτέλεσαν τις εξαρτημένες μεταβλητές, ενώ ως εξαρτημένες τέθηκαν τα στοιχεία της εμπειρίας της νοσηλείας των ασθενών από την περιγραφική ανάλυση.         Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 13*7 = 91 έλεγχοι Mann-Whitney καθώς οι ανεξάρτητες μεταβλητές ήταν δίτιμες. Από τους 91 ελέγχους βρέθηκαν 5 στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις ικανοποίησης. Όλες οι διαφοροποιήσεις αφορούν βοήθεια της υπηρεσίας στον ασθενή να βρει προστατευόμενη εργασία και τα αποτελέσματα είχαν αντίθετη φορά από την αναμενόμενη.

 Από τους μη παραμετρικούς ελέγχους Mann - Whitney  βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις βάσει του εάν οι ασθενείς έλαβαν βοήθεια ώστε να βρουν προστατευόμενη εργασία, στην Ικανοποίηση από τους Νοσηλευτές (U = 0.50, p = 0.012, Σχήμα 1), στην ικανοποίηση από τους Ψυχιάτρους (U = 0.00, p = 0.011, Σχήμα 2), στην ικανοποίηση από τη γενική αποτελεσματικότητα της μονάδας (U = 4.50, p = 0.045, Σχήμα 3), στην ικανοποίηση από την ενημέρωση (U = 1.00, p = 0.021, Σχήμα 4) και στην Ικανοποίηση γενικού χαρακτήρα (U = 0.00, p = 0.019, Σχήμα 5). Σε όλες τις περιπτώσεις, η ικανοποίηση σε όσους βρήκαν εργασία με τη βοήθεια της μονάδας ήταν χαμηλότερη.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι ανεξαρτησίας χ τετράγωνο μεταξύ των μεταβλητών της εμπειρίας των ασθενών που αναφέρθηκαν στο περιγραφικό κομμάτι, και διάφορων δημογραφικών ερωτήσεων για να ελεγχθεί εάν συγκεκριμένες υποομάδες ατόμων είχαν σημαντικά διαφορετικές εμπειρίες νοσηλείας. Βρέθηκε εξάρτηση του φύλου με το εάν το άτομο νοσηλεύθηκε σε ψυχιατρική μονάδα χωρίς τη θέληση του, με τους περισσότερους ασθενείς να είναι γυναίκες. (χ2 = 4.588, df = 1, p = 0.032). Επιπλέον, βρέθηκε εξάρτηση της ηλικίας με το εάν ο ασθενής νοσηλεύτηκε με τη θέληση του (χ2 = 10.385, df = 4, p = 0.034) με τους περισσότερους να βρίσκονται μεταξύ των ηλικιών 41-50. Τέλος όσον αφορά το εισόδημα, βρέθηκε συσχετισμένο με το εάν ο ασθενής είχε βοήθεια από την υπηρεσία ώστε να αποκτήσει κοινωνικά επιδόματα και απαλλαγές (χ2 = 10.080, df = 3, p = 0.018) όπου μόνο όσοι είχαν εισόδημα κάτω των 500 ευρώ έλαβαν την αντίστοιχη βοήθεια.

 

 

 

line

 

 

4.       Συμπεράσματα

 

Στην παρούσα έρευνα το αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε ο βαθμός ικανοποίησης και οι εμπειρίες ασθενών και πελατών του κέντρου ψυχιατρικής υγείας καθώς και της ψυχιατρικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Κατερίνης. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 42 ασθενείς, η πλειοψηφία των οποίων ήταν άνδρες, με ηλικίες από 51 έως 60 ετών. Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες του δείγματος ήταν άνεργοι ή δικαιούχοι επιδομάτων, ενώ ήταν πάσχοντες χρόνιων νοσημάτων ψυχικής υγείας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων από τις υπηρεσίες που έλαβαν, ήταν αρκετά υψηλός κατά μέσο όρο.

            Από την περιγραφική ανάλυση βρέθηκε πως στους περισσότερους ασθενείς συνταγογραφήθηκαν φάρμακα, τους δόθηκε και η δυνατότητα να συναντηθούν ατομικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον θεραπευτή τους  και φιλοξενήθηκαν σε προστατευόμενο χώρο. Οι περισσότεροι δηλώνουν πως δέχθηκαν βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή και για να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιδόματα, ενώ μικρή μειοψηφία έλαβε βοήθεια ώστε να βρει ελεύθερη εργασία. Επιπλέον, περίπου οι μισοί συμμετείχαν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που οργάνωσε η υπηρεσία, ενώ λιγότεροι από τους μισούς συμμετείχαν σε ομαδική ψυχοθεραπεία.

            Από την επαγωγική ανάλυση βρέθηκε πως οι γυναίκες είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν παρά τη θέληση τους σε σχέση με τους άνδρες. Επιπλέον οι ηλικίες 40-51 είχαν περισσότερους αναλογικά ασθενείς που νοσηλευτήκαν με τη θέληση τους, σε σχέση με μεγαλύτερες ή μικρότερες ηλικίες. Επιπλέον, όπως αναμενόταν η υπηρεσία βοήθησε αναλογικά περισσότερο όσους είχαν χαμηλά εισοδήματα στο να λάβουν κοινωνικά επιδόματα και απαλλαγές. Τέλος, βρέθηκε το παράδοξο ότι όσοι δήλωσαν πως βοηθήθηκαν από την υπηρεσία στο να βρουν προστατευόμενη εργασία, είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη νοσηλεία σε αρκετούς τομείς σε σχέση με τους υπόλοιπους. Είναι πιθανό πως η παραπάνω σχέση οφείλεται σε κάποιο τρίτο παράγοντα, δηλαδή τα άτομα που βοηθήθηκαν στο να βρουν προστατευόμενη εργασία μπορεί να ήταν σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση από τους άλλους και να αντιμετώπιζαν την προσπάθεια των νοσηλευτών να τους επαναφέρουν πιο εχθρικά.

 

Η αποτελεσματική και συνεχής αλληλεπίδραση και η επικοινωνία μεταξύ των ασθενών με ψυχική ασθένεια και των επαγγελματικών υγείας είναι κρίσιμοι καθοριστικοί παράγοντες για την ικανοποίηση αυτών αλλά και για  τη διαμονή στο νοσοκομείο όπως έχει φάνει σε πληθώρα ερευνών (Negarandeh, Bahabadi, & Mamaghani, 2014, Villarruz Sulit et al., 2009) Οι δεξιότητες επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πεποίθηση των ασθενών ότι δέχονται υπηρεσίες της απαιτούμενης φροντίδας.

Οι ασθενείς ψυχικής υγείας , αν είναι αποδέκτες της σωστής επικοινωνίας με τους ειδικούς της υγείας εμφανίζονται λιγότερο αγχωμένοι και πιο αφοσιωμένοι στη θεραπεία τους (Koç et al., 2011).

’λλωστε υπάρχουν βάσει ερευνών σημαντικές ενδείξεις ότι σύμφωνα με τους  επαγγελματίες υγείας , όταν υπάρχει καλή επικοινωνία, ο ασθενής αισθάνεται ότι δέχεται  εξατομικευμένο ενδιαφέρον (Abdel Maqsood et al., 2012) .

Η εκπαίδευση των ασθενών από την άλλη έχει συνδεθεί σημαντικά με θετικά κλινικά αποτελέσματα, όπως η βελτιωμένη εφαρμογή ενός θεραπευτικού  καθεστώτος, μειωμένο άγχος και αυξημένη ικανότητα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (Dzomeku et al., 2013; Koç et al., 2011; Milutinovic et al., 2012).

Σε μια μετα-ανάλυση που διενεργήθηκε από τον Özsoy και τους συνεργάτες του το 2007, φάνηκε πως η πιο σημαντική προσδοκία των ασθενών με ψυχικές ασθένειες  σχετικά με την ποιότητα φροντίδας που λαμβάνουν και επομένως την ικανοποίηση τους,  ήταν ότι θα έπρεπε να ενημερώνονται για την  φαρμακευτική τους αγωγή και εν γένει τη θεραπεία τους μέσω σαφών και περιεκτικών πληροφοριών.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας σχετικά με την ικανοποίηση των ασθενών του τομέα ψυχικής υγείας αποκάλυψαν ότι αποτελούν κομβικό σημείο για την ικανοποίηση τους η σχέση που διατηρούν με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας συνδυαστικά με την ενημέρωση τους εκ μέρους αυτών σε ζητήματα σχετικά με τη  διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου τους.

Εκτός από τα παραπάνω , οι ασθενείς φάνηκαν πολύ ικανοποιημένοι από το σύνολο της  παρεχόμενης ποιότητας σε επίπεδο  νοσοκομειακής αλλά και νοσηλευτικής περίθαλψης.

 

 

 

line


 

Βιβλιογραφία

 

Abdel Maqsood, A. S., Oweis, A. I., & Hansa, F. S. (2012). Differences

between patients’ expectations and satisfaction with nursing care in

a private hospital in Jordan. International Journal of Nursing Practice,

18, 140–146. https://doi.org/10.1111/j.1440-172X. 2012.02008.x

 

Alsaqri, S. (2016). Patient satisfaction with quality of nursing care at

governmental hospitals, Ha’il City, Saudi Arabia. Journal of Biology,

Agriculture and Healthcare, 6(10), 128–142

 

Dzomeku, V. M., Atinga, B. E., Tulukuu, P., & Mantey, R. E. (2013).

Inpatient satisfaction wıth nursing care: A case study at Kwame

Nkrumah University of Science and Technology hospital.

International Journal of Research in Medical and Health Sciences, 2(1),

19–24.

 

Gadalean, I., Cheptea, M., & Constantin, I. (2011). Evaluation of patient

satisfaction. Applied Medical Informatics, 29(4), 41–47

 

Freitas, J. S., Silva, A. E. B. C., Minamisava, R., Bezerra, A. L. Q.,

& Sousa, M. R. G. (2014). Quality of nursing care and satis

faction of patients attended at a teaching hospital. Revista LatinoAmericana

 

Koç, Z., Sağlam, Z., & Şenol, M. (2011). Patient satisfaction with the nurs

ing care in hospital. Türkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 31(3),

629–640. https://doi.org/10.5336/medsci.2009-16413

 

Milutinovic, D., Simin, D., Brkic, N., & Brkic, S. (2012). The pa

tient satisfaction with nursing care quality: The psycho

metric study of the Serbian version of PSNCQ question

naire. Scandinavian Journal of Caring Sciences, 26, 598–606.

org/10.1111/j.1471-6712.2012.00969

 

Negarandeh, R., Bahabadi, A. H., & Mamaghani, J. A. (2014). Impact of

regular nursing rounds on patient satisfaction with nursing care.

Asian Nursing Research, 8, 282–285. https://doi.org/10.1016/j.

 

Özsoy, S. A., Özgür, G., & Durmaz Akyol, A. (2007). Patient expec

tation and satisfaction with nursing care in Turkey: A literature

review. International Nursing Review, 54, 249–255. https://doi.

org/10.1111/j.1466-7657.2006.00534.x

 

Reck, D. L. (2013). Can and should nurses be aware of patients’ expec

tations for their nursing care? Nursing Administration Quarterly, 37(2),

109–115. https://doi.org/10.1097/NAQ. 0b013e3182869e03

 

Shinde, M., & Kapurkar, K. (2014). Patient’s satisfaction with nursing

care provided in selected areas of tertiary care hospital. International

Journal of Science and Research, 3(2), 150–160.

 

Tang, W. M., Soong, C. Y., & Lim, W. C. (2013). Patient satisfaction with

nursing care: A descriptive study using interaction model of client

health behavior. International Journal of Nursing Science, 3(2), 51–56.

https://doi.org/10.5923/j.nursing.20130302.04

 

VillarruzSulit, M. V. C., Dans, A. L., & Javelosa, M. A. U. (2009). Measuring satisfaction with nursing care of mental patients admitted in the medical wards of the Philippine general hospital. Acta Medica Philippina, 43(4), 52–56.

 

 

 

line

 

 


 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

Πίνακας 1: Στοιχεία της εμπειρίας των ασθενών από τη νοσηλεία τους.

 

Ερωτήσεις

N

Ποσοστά

Σας συνταγογραφήθηκαν κάποια φάρμακα

 

 

Ναι

34

82.9%

Όχι

7

17.1%

Βοηθηθήκατε από το προσωπικό για να τα βγάζετε πέρα στην κοινωνική και επαγγελματική σας ζωή;

 

 

Ναι

36

90.0%

Όχι

4

10.0%

Σας δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθείτε ατομικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα με το θεραπευτή σας;

 

 

Ναι

35

83.3%

Όχι

7

16.7%

Νοσηλευτήκατε ακούσια (χωρίς τη θέληση σας) σε ψυχιατρική μονάδα;

 

 

Ναι

12

30.0%

Όχι

28

70.0%

Είχατε από κοινού συναντήσεις με την οικογένεια σας και το θεραπευτή σας;

 

 

Ναι

19

48.7%

Όχι

20

51.3%

Φιλοξενηθήκατε σε κάποιο προστατευόμενο χώρο διαμονής

 

 

Ναι

27

71.1%

Όχι

11

28.9%

Είχατε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που οργανώθηκαν από την ψυχιατρική υπηρεσία;

 

 

Ναι

19

48.7%

Όχι

20

51.3%

Συμμετείχατε σε ομαδική ψυχοθεραπεία

 

 

Ναι

14

35.9%

Όχι

25

64.1%

Ενταχθήκατε με τη βοήθεια της υπηρεσίας σε κάποια προστατευόμενη εργασία;

 

 

Ναι

3

7.7%

Όχι

36

92.3%

 

 

 

 

Πίνακας 1: Στοιχεία της εμπειρίας των ασθενών από τη νοσηλεία τους. (Συνέχεια)

 

Ερωτήσεις

N

Ποσοστά

Νοσηλευτήκατε εκούσια (με τη θέληση σας) σε ψυχιατρική μονάδα

 

 

Ναι

14

35.9%

Όχι

25

64.1%

Είχατε από την υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι

 

 

Ναι

16

41.0%

Όχι

23

59.0%

Είχατε από την υπηρεσία βοήθεια για να αποκτήσετε κοινωνικά επιδόματα και απαλλαγές

 

 

Ναι

31

79.5%

Όχι

8

20.5%

Βοηθηθήκατε από τους επαγγελματίες της υπηρεσίας για να βρείτε ελεύθερη (μη προστατευόμενη) εργασία

 

 

Ναι

3

7.9%

Όχι

35

92.1%

Βοηθηθήκατε από τους επαγγελματίες της υπηρεσίας για να συμμετάσχετε σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες εκτός της υπηρεσίας;

 

 

Ναι

9

23.1%

Όχι

30

76.9%

 

 

 

 

 

 

 

Σχήμα 1. Διαφοροποίηση της ικανοποίησης των ασθενών από τους Νοσηλευτές ως προς το εάν έλαβαν βοήθεια για ένταξη σε προστατευόμενη εργασία.

 

Σχήμα 2. Διαφοροποίηση της ικανοποίησης των ασθενών από τους Ψυχιάτρους ως προς το εάν έλαβαν βοήθεια για ένταξη σε προστατευόμενη εργασία.

 

 

 

 

Σχήμα 3. Διαφοροποίηση της ικανοποίησης των ασθενών από την γενική αποτελεσματικότητα της μονάδας ως προς το εάν έλαβαν βοήθεια από την υπηρεσίας για ένταξη σε προστατευόμενη εργασία.

 

Σχήμα 4. Διαφοροποίηση της ικανοποίησης των ασθενών από την ενημέρωση και σαφήνεια ως προς το εάν έλαβαν βοήθεια για ένταξη σε προστατευόμενη εργασία.

 

 

 

Σχήμα 5. Διαφοροποίηση της γενικού χαρακτήρα ικανοποίησης των ασθενών ως προς το εάν έλαβαν βοήθεια για ένταξη σε προστατευόμενη εργασία.

 

 

 

 

 

line

 


linep5

 

© Copyright-VIPAPHARM. All rights reserved

vipapharm

linep5