Περιγραφή: Περιγραφή: scientific-journal-articles

Περιγραφή: Περιγραφή: CVPekpaideusis

ISSN : 2241-4665

Αρχική σελίδα περιοδικού C.V.P. Παιδαγωγικής & Εκπαίδευσης

Σύντομη βιογραφία των  συγγραφέων

Κριτικές του άρθρου

Περιγραφή: Περιγραφή: vipapharm-greek

Περιγραφή: Περιγραφή: linep5

C.V.P. Παιδαγωγικής & Εκπαίδευσης ISSN: 2241-4665

Ημερομηνία έκδοσης: Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2024

«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

 1. ΚΑΠΑΡΟΥ-ΚΑΠΑΡΑΚΗ ΡΟΔΑΝΘΗ

Πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

2.ΤΖΙΤΖΙΚΑΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ

     Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  

«THE ROLE OF SPORT IN EDUCATION»

      1. KAPAROU-KAPARAKI RODANTHΕ

Graduate of the Department of Physical Education & Sports Science of the Kapodistrian University of Athens

2. TZITZIKALAKIS ARISTOMENIS

Graduate of the Department of Physical Education & Sports Science of the Kapodistrian University of Athens

 

Περίληψη

Το παρόν άρθρο εξετάζει το ρόλο του αθλητισμού στην εκπαίδευση. Ο αθλητισμός αποτελεί έναν παράγοντα, ο οποίος δεν βοηθά μόνον στη καλή σωματική υγεία, αλλά και στη ψυχική. Μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να μάθουν νέες ικανότητες, αλλά και να αναπτύξουν και να ανακαλύψουν στοιχεία του εαυτού τους που θα τους οδηγήσουν σταδιακά στην ενηλικίωση.

Ο αθλητισμός κατά κάποιο τρόπο είναι μια μεγάλη πηγή γνώσης του τι είναι ζωή. Ο αθλητισμός αναπτύσσει δεξιότητες όπως η ηγεσία, η ομαδική εργασία, η υπομονή, ανταγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα της επιτυχίας. Αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία που συντελούν στη διαμόρφωση της ζωής ενός ανθρώπου. Επομένως, μέσα από την ανάλυση αυτή, στόχος είναι η προώθηση της ενασχόλησης του αθλητισμού, αλλά και η σημασία του στην εκπαίδευση. Ο ρόλος του αθλητισμού στην εκπαίδευση συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

 

Abstract

This article examines the role of sport in education. Sport is a factor that not only helps good physical health, but also mental health. Through sports, children have the opportunity to learn new skills, but also to develop and discover elements of themselves that will gradually lead them to adulthood.

Sports in a way is a great source of knowledge of what life is. Sports develop skills such as leadership, teamwork, patience, competitiveness and determination to succeed. These are basic elements that contribute to shaping a person's life. Therefore, through this analysis, the goal is to promote the practice of sports, but also its importance in education. The role of sports in education greatly contributes to the formation of the behavior and character of each child.

 

 

 

Εισαγωγή

Οι αρχαίοι έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιεί», φράση η οποία στηρίζεται και έχει σημαντική υπόσταση. Ο αθλητισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη καλή υγεία, που δεν αφορά μόνο την σωματική, αλλά και την ψυχική. Από την προαγωγή της σωματικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας μέχρι την προώθηση της ανάπτυξης του χαρακτήρα, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, ο αθλητισμός διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση των ατόμων και των κοινωνιών.

Η ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού  είναι ένα μέσο διαπαιδαγώγησης ιδίως στη σύγχρονη εποχή. Οι αθλητικοί σύλλογοι και ομάδες που υπάρχουν ακόμα και εντός του σχολικού πλαισίου,  προσελκύουν μαθητές προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική τους και την πνευματική τους κατάσταση. Είναι σημαντική η ύπαρξη των σχολικών ομάδων, καθώς δεν είναι εύκολο για τους κηδεμόνες των παιδιών, να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με ένα ή περισσότερα αθλήματα εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν (Khamraeva, 2024).

Ωστόσο,  είναι κοινωνικά αποδεκτό, ότι  ο αθλητισμός προάγει την υγεία τη σωματική και την ψυχική. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό κατά κύριο λόγο βοηθά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς. Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνεται η πειθαρχία, η συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και η ευγενής άμυλα μεταξύ των αθλητών, χαρακτηριστικά στοιχεία που υιοθετούνται και στη ζωή εκτός αθλητισμού. Έτσι, το παρόν άρθρο μελετά τον ρόλο του αθλητισμού στην εκπαίδευση. Για την εξυπηρέτηση της συγγραφής του άρθρου θα γίνει μια βασική ανάλυση της σημασίας του αθλητισμού στην εκπαίδευση, όπως επίσης τα οφέλη που προκύπτουν από την σχέση αυτή. Στο τέλος του άρθρου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.

 

 

Κεφάλαιο 1ο

 1.1 Ο ρόλος του αθλητισμού στην εκπαίδευση

Ο αθλητισμός είναι ένα εξαιρετικά διαφοροποιημένο κοινωνικό φαινόμενο, που περιλαμβάνει διάφορες μορφές σωματικής δραστηριότητας από τον ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου μέχρι τη σχολική ομάδα. Το σχολείο είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και της θετικής στάσης απέναντι στις τακτικές σωματικές δραστηριότητες. Καθώς αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την πνευματική εγρήγορση, τα σχολικά αθλήματα είναι απαραίτητα για κάθε παιδί κάθε ηλικίας.

Το σχολείο είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και της θετικής στάσης απέναντι στις τακτικές σωματικές δραστηριότητες. Καθώς αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την πνευματική εγρήγορση, τα σχολικά αθλήματα είναι απαραίτητα για κάθε παιδί οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Εάν η συνολική εκπαίδευση κάνει την πλήρη ανάπτυξη της συνολικής προσωπικότητας ενός μαθητή, τότε μέσω του αθλητισμού αποκτά τις ιδιότητες της ηγεσίας, της ανοχής, της κοινής χρήσης και ομαδικό πνεύμα. Η πνευματική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης του συλλογισμού και της επαγγελματικής εξειδίκευσης, φυσικά, προέρχεται από τους ακαδημαϊκούς ((Wankel et.al,2018).

Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση να έχει ως αποτέλεσμα την πνευματική, ηθική και σωματική ανάπτυξη ενός μαθητή.

Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε άνθρωπος συνεχώς αγωνίζεται και προσπαθεί. Έτσι με τη βοήθεια του αθλητισμού, έχει μάθει και εκπαιδευτεί για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία με επιτυχία.

Ο αθλητισμός αναπτύσσει δεξιότητες πνευματικές και σωματικές. Ενισχύει τη δύναμη της αντοχής και προάγει την πειθαρχία, το δίκαιο παιχνίδι και το ομαδικό πνεύμα. Επιπλέον, ο αθλητισμός βελτιώνει τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά του ατόμου. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι, ότι ο   αθλητισμός μειώνει τη ψυχική

Εξάντληση, αλλά και τη σωματική (Malm et.al,2019).

Η γυμναστική έχει καθιερωθεί ως μάθημα στην εκπαίδευση. Αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη φυσική κατάσταση των μαθητών. Ακόμα, ο γυμναστής έχει τη δυνατότητα εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες, να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του περί αθλητισμού στα παιδιά και να τους προτρέψει να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. Όπως έχει ήδη αναφερθεί και τονιστεί, ο αθλητισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους νέους και βοηθά στη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, αλλά και στην υιοθέτηση ηθικών αξιών.  Ο αθλητισμός βοηθά επίσης στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας. Ως εκ τούτου, μέσω του Αθλητισμού, στόχοι όπως  η συνεργασία, η ομαδικότητα, η παροχή και η λήψη υποστήριξης, η εκτίμηση για την τακτική άσκηση, ο συναισθηματικός έλεγχος, οι δεξιότητες ηγεσίας και συντροφικότητας και η ανάπτυξη μιας θετικής αυτοαντίληψης μπορούν να επιτευχθούν περαιτέρω στη ζωή (Opstoel et.al., 2020).

 

 

1.2 Τα οφέλη του αθλητισμού

Μια σειρά από οφέλη μπορούν να αποκτηθούν από τη συμμετοχή στα αθλήματα. Ο αθλητισμός ως σωματική δραστηριότητα βοηθά τους μαθητές να εργάζονται σε ατομικό επίπεδο, αλλά και να συνεργάζονται με άλλους σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και κανονισμούς για έναν κοινό στόχο. Η άσκηση σχετίζεται με μειωμένη κατάσταση άγχους, κατάθλιψη, μειωμένους δείκτες στρες και ευεργετικά συναισθηματικά αποτελέσματα σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα (Malm et.al,2019).

Η συμμετοχή στα σχολικά αθλήματα μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση των μαθητών και να τους βοηθήσει να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. Η φυσική αγωγή στο σχολικό πρόγραμμα επιτρέπει στα παιδιά από μικρή ηλικία να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες για να συνεργαστούν με άλλους συμπαίκτες, να κάνουν νέους φίλους και να μάθουν πόσο ανταποδοτικό είναι να συμμετέχεις σε ομαδικά αθλήματα, ειδικά αν πετύχουν την νίκη όπου θα πανηγυρίσουν όλοι μαζί. Ακόμα και σε μια ήττα θα είναι όλοι μαζί ως ομάδα (Wankel et.al,2018). Το να δούμε πώς η συνεισφορά τους επηρεάζει την επιτυχία της ομάδας μπορεί να ενδυναμώσει απίστευτα τους νέους και να τους κάνει να αισθάνονται μέρος της σχολικής κοινότητας (Kibaki, 2015).

Η αυτοπεποίθηση που αποκτούν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή μεταφέρεται και σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως οι ακαδημαϊκές σπουδές και οι προσωπικές σχέσεις (Khamraeva, 2024).

Ακόμα, η συμμετοχή στη φυσική αγωγή βοηθά τα παιδιά σχολικής ηλικίας να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες, να χτίσουν σχέσεις με άλλους συμπαίκτες, να κάνουν νέους φίλους και να μάθουν πώς να συμμετέχουν σε φιλικό ανταγωνισμό. Τα ομαδικά αθλήματα παρέχουν μια ευκαιρία στους μαθητές να εξασκηθούν στη συνεργασία προς έναν κοινό στόχο, ενώ τους βοηθούν να αναπτύξουν ηγετικές δεξιότητες. Η συνεργασία ως ομάδα ενθαρρύνει τη συνεργασία, ενισχύει τις επικοινωνιακές δεξιότητες και διδάσκει την επίλυση προβλημάτων. Επιτρέπει επίσης στους μαθητές να βιώσουν την επιτυχία ως ατομικά και ως μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας (Opstoel et.al., 2020).

Η τακτική συμμετοχή στη φυσική αγωγή βοηθά τα παιδιά να μάθουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Επιπλέον, η ύπαρξη αθλημάτων στο σχολικό πρόγραμμα μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να γίνουν σωματικά δραστήριοι ενήλικες αργότερα, καθώς γνωρίζουν τα πολλά οφέλη της άσκησης για ένα υγιές σώμα και μυαλό (Kibaki, 2015).

Αν τα παιδιά αγαπούν τα μαθήματα φυσικής αγωγής στο σχολείο, μπορεί να αποφασίσουν να εμπλακούν σε εξωσχολικούς σχολικούς αθλητικούς συλλόγους. Κάνοντας αυτό ενθαρρύνει επίσης υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς τα παιδιά θα αρχίσουν να κατανοούν τον αντίκτυπο που έχουν τα διάφορα τρόφιμα στα ενεργειακά τους επίπεδα όταν συμμετέχουν σε σωματική δραστηριότητα εκτός των ρυθμιζόμενων μαθημάτων (Khamraeva, 2024).

Εκτός από το γεγονός ότι ο αθλητισμός βοηθά  σε μεγάλο βαθμό τη σωματική υγεία, τα σχολικά αθλήματα μπορούν επίσης να είναι το ίδιο σημαντικά και  για την ψυχική υγεία ενός μαθητή. Η συμμετοχή στη φυσική αγωγή ως μέρος του σχολικού προγράμματος είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα από οποιοδήποτε άγχος μπορεί να έχουν. Αντίθετα, τα σχολικά αθλήματα επιτρέπουν στα παιδιά να επικεντρωθούν στη διασκέδαση και να βρίσκονται στη στιγμή με τους άλλους συμπαίκτες τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για οτιδήποτε άλλο. Η ύπαρξη αθλημάτων στο σχολικό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης των μαθητών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σωματική δραστηριότητα έχει προταθεί ότι αυξάνει τη ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να συγκεντρώνεται στις εργασίες. Επομένως, η φυσική αγωγή στο σχολείο μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές πέρα από τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και της σωματικής τους υγείας, επηρεάζοντας θετικά την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση (Kibaki, 2015).

Ένα από τα σπουδαία πράγματα σχετικά με τη συμμετοχή σε αθλήματα στο σχολείο είναι ότι τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν φιλίες με άλλα άτομα με τα οποία μπορεί να μην ασχολούνται κανονικά στην καθημερινή τους σχολική ζωή (Shusheela, 2015).

Επίσης, τα σχολεία που προσφέρουν τη συμμετοχή των παιδιών στις σχολικές ομάδες σε διάφορα αθλήματα (όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο), είναι σημαντικό, καθώς τα παιδιά έχουν την επιλογή να επιλέξουν μέσα από μια σειρά αθλημάτων.  Αυτό θεωρείται, ακόμα σημαντικό, διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές  θα δεθούν με άλλους για το κοινό τους ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο άθλημα – είτε πρόκειται για τένις, ποδόσφαιρο (Malm et.al,2019).

Ομοίως, η συμμετοχή σε τακτικές αθλητικές δραστηριότητες εκτός σχολείου βοηθά τους μαθητές να αισθάνονται μέρος μιας κοινότητας ατόμων που έχουν παρόμοια σκέψη, ειδικά αν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ή τουρνουά. Συνολικά, τα αθλήματα στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών βοηθούν τα παιδιά από νεαρή ηλικία με πολλούς τρόπους, από την ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων κάνοντας φίλους, μαθαίνοντας πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και γιορτάζοντας την κοινή επιτυχία με άλλους. Ομοίως, τα σχολικά αθλήματα επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν ένα βήμα πίσω από την ακαδημαϊκή τους εργασία και να συμμετέχουν σε διασκεδαστική σωματική δραστηριότητα που δεν εξαρτάται από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις (Shusheela, 2015).

 

Τελικά, ο σχολικός αθλητισμός θα ωφελήσει την εκπαίδευση των νέων καθώς θα επηρεάσει τη συνολική απόλαυση του χρόνου τους στο σχολείο και θα τους επιτρέψει να εστιάσουν περισσότερο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

 

Συμπεράσματα

Το παρόν άρθρο εξέτασε τον ρόλο του αθλητισμού στην εκπαίδευση, συγκεντρώνοντας στοιχεία από επιστημονικές πηγές, παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά κριτική σκέψη και έκφραση. Η ενασχόληση του αθλητισμού προάγει και αναπτύσσει αξίες οι οποίες είναι σημαντικές για την ζωή των ανθρώπων. Ο αθλητισμός αναπτύσσει συμπεριφορές και συνήθειες οι οποίες βοηθούν στην εναρμόνιση και στην ομαλότητα των κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων.

Η εκπαίδευση αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό θεσμό ο οποίος συνδράμει εξίσου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ατόμου. Με την εκπαίδευση καλλιεργείται η κριτική σκέψη και άλλες δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή συμβίωση μεταξύ των ανθρώπων.

Είναι κοινή η άποψη, ότι ο υγιής νους κατοικεί μόνο σε ένα υγιές σώμα. Και ένα υγιές και δυνατό σώμα δεν γίνεται χωρίς αθλητισμό. Η ανάπτυξη του σώματος είναι πολύ σημαντική στη ζωή. Όλες οι σωματικές και ψυχικές μας απολαύσεις εξαρτώνται από το σώμα μας. Όλα τα πτυχία και τα επιτεύγματά μας δεν θα είναι χρήσιμα χωρίς καλή σωματική διάπλαση και υγιή προσωπικότητα. Για μια ολόπλευρη ανάπτυξη ενός παιδιού, το πρόγραμμα σπουδών πρέπει να περιλαμβάνει αθλήματα και παιχνίδια και αγωγή υγείας. Ένας επαρκής σχολικός χρόνος πρέπει να αφιερωθεί στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση

Ένας δυνατός και υγιής μαθητής που είναι καλός και σε εγρήγορση στις σπουδές μακροπρόθεσμα, θα διακριθεί και θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει. Ενώ θα αποτελεί ένα καλό πρότυπο για το κοινωνικό περίγυρο. Ο μαθητής που ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό, έχει κατακτήσει τις αξίες της συνεργασίας, της επιμονής, της υπομονής και της εντατικής και συνεχής προσπάθειας για να επιτευχθεί ο στόχος ή οι στόχοι που έχει θέσει.

Επομένως, ο ρόλος του αθλητισμού στην εκπαίδευση είναι σημαντικός και μπορεί κανείς να αναφέρει, και καθοριστικός. Μέσα από τον αθλητισμό, το παιδί εκπαιδεύεται στο να διαχειρίζεται καταστάσεις και γεγονότα, με υπομονή. Όπως επίσης, μαθαίνει να προσπαθεί και να μη τα παρατάει μέχρι ωσότου πετύχει τον σκοπό του. Οι νέοι και οι νέες εκπαιδεύονται να αντιμετωπίζουν την ήττα με χαμόγελο και να διατηρούν την ταπεινοφροσύνη ακόμα και στη νίκη. Ο αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο και το πιο υγιεινό μέσο αναψυχής και αναψυχής. Γεμίζουν με χαρά, ζήλο, ζωντάνια και ενθουσιασμό, που βοηθούν πολύ τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει το πραγματικό

πιθανότητες ζωής χωρίς να υποκύπτουν στην κατήφεια ή την απαισιοδοξία.      Ταυτόχρονα, η έλλειψη καταρτισμένων δασκάλων φυσικής αγωγής, οι ανεπάρκειες στην ποιότητα των εκπαιδευτικών), οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί και η προσοχή που δίνεται στη φυσική αγωγή από τα σχολεία, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και η έλλειψη εξοπλισμού και βιβλιογραφίας συμβάλλουν στην έλλειψη βελτίωσης της φυσικής αγωγής. Οι γονείς και το ευρύ κοινό σε κάποιο βαθμό δεν γνωρίζουν σχετικά τις πολλές θετικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν. Αν δε βελτιωθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών φιλολογικών – φυσικών μαθημάτων, και των εκπαιδευτικής φυσικής αγωγής, θα συνεχίσει να υπάρχει η αίσθηση ότι η φυσική αγωγή είναι ένα είδος περιόδου παιχνιδιού για τους μαθητές να ξεκουραστούν και να μάθουν παραδοσιακά ομαδικά αθλήματα.

 

 

Βιβλιογραφία

Malm C, Jakobsson J, Isaksson A. (2019). Physical Activity and Sports-Real Health Benefits: A Review with Insight into the Public Health of Sweden. Sports (Basel), 23;7(5):127. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572041/

Khamraeva Z. (2024). The Role and Importance of Sports in Modern Education. Middle European Scientific Bulletin 44:17-20. https://www.researchgate.net/publication/377338141_The_Role_and_Importance_of_Sports_in_Modern_Education

Kibaki B.D. (2015). A study of the benefits and roles of sports in secondary education from the perspectives of teachers and students. International Journal of Educational Research and Reviews, Vol. 3 (6), pp. 460-467. https://www.internationalscholarsjournals.com/articles/a-study-of-the-benefits-and-roles-of-sports-in-secondary-education-from-the-perspectives-of-teachers-and-students.pdf

Opstoel, K., Chapelle, L., Prins, F. J., De Meester, A., Haerens, L., van Tartwijk, J., & De Martelaer, K. (2020). Personal and social development in physical education and sports: A review study. European Physical Education Review26(4), 797-813. https://doi.org/10.1177/1356336X19882054

Wankel L.M.,  Bonnie G. Berger (2018) The Psychological and Social Benefits of Sport and Physical Activity, Journal of Leisure Research, 22:2. https://www.researchgate.net/publication/232606496_The_Psychological_and_Social_Benefits_of_Sport_and_Physical_Activity

Susheela  M. (2021). Importance of Sports in Education and life. International Journal of Research in Engineering and Science (IJRES). Vol.9(8) pp. 71-73. https://www.ijres.org/papers/Volume-9/Issue-8/Series-4/K09087173.pdf

Περιγραφή: Περιγραφή: line

                

Περιγραφή: Περιγραφή: linep5

 

© Copyright-VIPAPHARM. All rights reserved

 

Περιγραφή: Περιγραφή: vipapharm

 

Περιγραφή: Περιγραφή: linep5